Wykonanie

Zapewne większość z Was ulega już powoli przedświątecznej gorączce. Bieganie po sklepach w poszukiwaniu prezentów, sprzątanie każdego kąta w domu, ustalanie menu świątecznego czy w końcu rozpoczęcie przygotowań świątecznych smakołyków (palec pod budkę kto jeszcze nie ma ustawionego ciasta na piernik dojrzewający?). Nawet jeśli nie zaczęliście jeszcze tej świątecznej krzątaniny, to za chwilę na pewno Was też to dopadnie.A wiadomo, jak przedświąteczna gorączka to brak czasu na wyszukane obiady czy wykwintne kolacje. Stąd pomysł na szybkie i baaardzo pożywne hamburgery. Że mało świątecznie? Może. Ale świątecznie będziemy jeść w święta. Teraz trzeba szybko. I kalorycznie. Bo zimno. Potrzebne będą (na 4 sztuki):½ kg
mielonego mięsa wołowego (tylko nie
polędwicy, jest za chuda),½ drobno pokrojonej
cebuli,olej/masło,1 drobno pokrojony
ogórek kiszony,łyżka
musztardy (bez ziaren
gorczycy),
sól,
pieprz,4
bułki do hamburgerów przekrojone na pół (jak masz czas i chęci to oczywiście najlepsze będą upieczone własnoręcznie),ok. 10-15 dkg
żółtego sera startego na tarce (
cheddar będzie super),łyżka miękkiego
masła,ok. 1/3 szklanki
śmietany 12% lub 18%.Ponadto:kilka listków
rukoli,
roszponki, ew.
sałaty masłowej,kilka plasterków
ogórka świeżego,kilka plasterków
pomidora.Do dzieła:Wymieszaj w miseczce
starty ser,
śmietanę i
masło. Odstaw.Posiekaną
cebulę podsmażasz na odrobinie
oleju (oczywiście ideałem będzie
masło, ale mnie to przeraża;)). Smaż na niewielkim ogniu do zeszklenia ok. 2 -3 minuty. Przestudź.Do
mięsa dodaj pokrojonego
ogórka kiszonego, przestudzoną
cebulkę,
musztardę,
sól i
pieprz do smaku. Teraz wszystko dokładnie wymieszaj a następnie uformuj 4 hamburgery o średnicy mniej więcej zbliżonej do wielkości
bułki.Nastaw piekarnik na 160-170 stopni.Usmaż hamburgery na patelni (zwykłej lub grillowej) na niewielkiej ilości
oleju. Smaż z każdej strony po ok. 2-3 minuty.Na papierze do pieczenia ułóż dolne części
bułek i podpiecz chwilkę w piekarniku (ok. 3 minut). Następnie na każdej
bułce połóż
mięso i posmaruj je sosem
serowo-
śmietanowym. Przykryj drugą częścią
bułki i podpiecz w piekarniku kolejne 3-4 minuty. Proponuję sprawdzić po 3 minutach czy
bułka jest wystarczająco chrupiąca, a
ser z sosu rozpuścił się. Jeśli tak, Twój hamburger jest gotowy.Przed podaniem włóż do każdego hamburgera warzywa według własnego uznania.Jako dodatki proponuję domowe frytki lub coleslaw (a o nim wkrótce).

Za inspirację posłużył mi jeden z przepisów Pascala Brodnickiego z programu „Pascal. Po prostu gotuj”.